Seinäkello raksuttaa – tai sitten ei

Kelloseppämme Antti ottaa jatkuvasti ja mielellään vastaan vanhojen seinäkellojen täyshuoltotöitä. Suvussa kulkeneet seinäkellot ovat täynnä perheiden tarinoita, joista ne raksutuksellaan ja tasatuntien lyönneillään kertovat. Kun isovanhempien kihlajaislahjaksi saama kello seinällä lakkaa raksuttamasta, on huoneessa yhtäkkiä sietämättömän hiljaista. Vanhan seinäkellon käyntiääni luo monessa suomalaisessa kodissa huoneen äänimaiseman ja tunnelman, jota ilman ei koti ole omanlaisensa. Kun kello ei tavanomaisesta, viikottaisesta vetämisestä huolimatta lähdekään käyntiin, voi kelloseppä useimmissa tapauksissa auttaa. Myös käymättöminä vuosia säilytettyjä vanhoja seinäkelloja saadaan usein huollettua takaisin käyntikuntoon.

 

Lyövän seinäkellon voi huoltaa joko täyshuoltona, jolloin niin koneiston käynti- kuin lyöntipuoli huolletaan. Lyöntipuolen voi myös jättää huoltamatta, jos sitä ei käytetä – sen voi huoltaa myöhemmin erikseen, jos sen haluaa taas ottaa käyttöön. Vanhojen seinäkellojen lyöntiääni voi olla niin komea, että sitä ei voi käyttää, jos kello on muuttanut omakotitalosta kerrostaloon omistajiensa kanssa.

Vanhan seinäkellon huolto on kellosepän erityistä ammattiosaamista. Kelloseppä purkaa seinäkellon koneiston osiin, puhdistaa osat erityisessä ultrapesuliemessä – pienimmät osat liotetaan puhtaiksi bensiinissä. Osien kuivatuksen jälkeen niitä pitää usein vielä puhdistaa lisää niihin jymähtäneistä rasvoista ja rasvapölystä. Kun kaikki koneiston osat ovat lopulta täysin puhtaat, alkaa koneiston osien tarkistus. Kelloseppä tarkistaa laakerit ja akselit sekä kaikki käyntilaitteiston osat, korjaa mahdollisesti vialliset osat, lopuksi pesee koneiston osat uudelleen loppupesussa. Kun kellon osat ovat tämän toisen pesukierroksen jälkeen kuivat, kokoaa kelloseppä koneiston kasaan. Vanhan seinäkellon huollon yhteydessä vaihdetaan aina koneiston jouset – vanhat jouset ovat kuoleentuneet vuosien käytössä. Kun koneisto on puhdistusten ja korjausten jälkeen taas koottu, asentaa kelloseppä sen takaisin kellon runkoon, jonka jälkeen kelloa koekäytetään mielellään yhden täyden vedon ajan, jolloin voidaan seurata sen ajassa pysyminen.

Vanha seinäkello luo huoneen äänimaiseman – uutta seinäkelloa valitsemaan tulleet asiakkaamme sen sijaan mainitsevat useimmiten tärkeimmäksi valintakriteeriksi kellon ulkonäön lisäksi sen, että kellon täytyy olla täysin äänetön. Tämän tietävät myös kellojen valmistajat. Myymiemme Seikon ja Rhytmin seinäkelloista suurin osa on äänettömiä, niin sanotulla liukuvalla sekuntiviisarilla varustettuja. Seinäkellovalikoimamme on suuri, niitä löytyy liikkeestä kokonainen seinällinen. Liikkeessä elävät sulassa sovussa niin takahuoneen hetkeksi hiljentyneet, kellosepän käsissä taas käyntiin saatettavat kauniit raksuttavat tunnelman luojat, kuin iso valikoima uusia, hiljaisia ajan näyttäjiä kodin kaikkiin tiloihin. Joka kotiin löytyy omansa – raksutuksella tai ilman.