Uitettu kello

Aina silloin tällöin voi kello päästä ilman omaa tahtoaan uimaan. Jos kellon vedenpitävyys on hyvä ja tiivisteet kunnossa, kestää kello uimareissut ja kastumiset mainiosti. Mutta mitä tehdä, jos vettä pitämätön kello pääsee kastumaan oikein kunnolla?

Jos kellon lasin alusta huurustuu, on kellon sisällä kosteutta – ensimmäinen tehtäväsi siinä tilanteessa on avata kellon nuppi ja jättää kello kuivahtamaan. Kello on kuitenkin siinäkin tapauksessa hyvä tarkistuttaa kellosepällä. Jos kello on päässyt kastumaan perinpohjaisesti, on kellosepän luona hyvä käydä pikimmiten. Tässä kuvassa näkyvä kello oli päässyt molskahtamaan mereen, ja tuosta hetkestä oli kulunut puolitoista viikkoa, kun kello tuotiin kellosepän tarkistettavaksi. Puolessatoista viikossa oli ruoste päässyt jo tekemään korjaamattomia tuhoja kellon koneistossa ja kellon koneisto on vaihdettava kokonaan uuteen. Jos kello olisi päätynyt nopeammin kellosepälle, olisi kenties selvitty koneiston huollolla ja tiivisteiden vaihdolla. Useasti kellon koneiston vaihtaminen onkin hyvä vaihtoehto, mutta kellomallien ja koneistotyyppien uudistuessa voi käydä niin, että kyseistä koneistoa ei enää ole saatavilla. Silloin koneiston huolto on ainoa mahdollisuus saada jatkoaikaa omalle kellolle. Siitäpä syystä – tuo uitettu kellosi mieluusti nopeasti kellosepän tarkistettavaksi!

 

Kelloissa on hyvin erilaisia merkintöjä vedenkestävyydestä. 30 m vedenpitävyydellä tai Water Resistant-merkinnällä tarkoitetaan käytännössä, että kello kestää vesiroiskeita, ei muuta kastumista. 5 ATM tai 50 m-merkintä osoittaa suurempaa vedenkestävyyttä – sillä merkinnällä varustetulla kellolla voi käydä suihkussa.    10 ATM tai 100 m-merkitty kello on jo sukelluskellolaatua ja se kestää veden painetta myös syvällä pinnan alla uidessa. Maailmankuuluja sukelluskelloja on testattu valtamerten syvyyksissä, niinpä niiden paineenkesto on aivan omaa luokkaansa kellojen muidenkin teknisten huippuominaisuuksien ohella. Meiltä löytyy Turun suurin valikoima Seikon sukelluskelloja – myös Seikon Save the Ocean -mallistoa. Seiko Save the Ocean on tehty yhteistyössä Fabien Cousteaun, isoisänsä Jacques Cousteaun jalanjälkiä seuraavan merten suojelijan kanssa. Osa Save the Ocean-malliston myynnistä lahjoitetaan Cousteaun perustaman Ocean Learning Centerin tutkimustyön tukemiseen. Ocean Learning Center tutkii ja tukee merten hyvinvointia.

Aina välillä kelloliikkeen asiakas varmistelee kelloa ostaessaan, että voihan uuden kellon kanssa myös saunoa. Saunomista emme suosittele minkään kellon kanssa. Lämpötilan suuret vaihtelut voivat aiheuttaa kellon metalliosien ja tiivisteiden elämistä. Hyvällä vedenpitävyydellä varustettu kello kestää kyllä vettä ja kastumista – mutta mikään kello ei halua saunaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.