Seinäkellon rukkaus

Rukkaus on ihan oikea sana, ”kellokielessä”. Muistan kuulleeni sanan ennenkin, siis ennen kelloliikkeen aikaa, ja arvelin sanan olevan lyhenne tai väännös jostain muusta sanasta. Sanan tarkoituksesta ei ollut hajuakaan. Rukkaus on suomenkieltä ja tarkoittaa minkä tahansa kellon käynnin säätämistä.

Seinäkellon rukkaaminen on asia, jota kysytään kelloliikkeessä lähes päivittäin. Asiakkaat tiedustelevat puhelimitse syytä kellon virheelliseen käyntiin ja neuvoja tilanteen korjaamiseen. Koska näköpuhelimet eivät ole vielä yleistyneet, ei auta, vaikka asiaa selitettäessä kädet käyvät. Syntyi idea videon valmistamiseen ko. aiheesta. ”Opetusvideo” valmistui osaavien nuorteni avustuksella ja siirtyi You Tubeen. Kelloliikkeen Seija antoi kauniit kätensä yhteisen hyvän käyttöön.

Kun mekaaninen seinäkello, sellainen jossa on heiluri, ei käy aikaa, edistää tai jätättää, voi sen käyntiä yrittää säätää. Sitä säädetään heilurin linssin (se pyöreä lätyskä) alapuolella olevasta ruuvista. Kun ruuvia kääntää alaspäin, kellon käynti hidastuu. Kun ruuvia säätää ylöspäin, kellon käynti nopeutuu. Siis ihan loogista! Ruuvia käännetään  todella vähän kerrallaan, puhutaan milleistä.

Jos siis mekaaninen seinäkello edistää tai jätättää, löytyy rukkausohje jatkossa kotisivujemme kelloseppä-sivulta. Kun mekaaninen ranne- tai taskukello ei pysy ajassa, on sen rukkaaminen kellosepän hommaa.

6 responses to “Seinäkellon rukkaus

  Mutta onko ohjeessa kuitenkin hämärää? Mielestäni siinä mutteria kierretään myötäpäivään, vaikka sanotaankin kierrettävän vastapäivään. Oikeaan tulokseen kuitenkin pääsee, kun tekee niin kuin videokuvassa neuvotaan. 🙂 Eli kiitos neuvosta!

  Mulla on Junghans punnus seinäkello. Ei käy. Haluaisin tietää paljonko n. 20 cm pitkien punnusten kuuluu painaa, kun nyt ne on tyhhjät.

   Hei,
   Näkemättä kelloa ja kellon koneistoa, vastaus on noin 2kg / punnus.
   Paino saattaa vaihdella koneistomerkistä riippuen.
   Tervesin Kelloliike Salonen /Hanna-Maija

  Minulla on Omenakello, vuosiluku takana. Jätättää eikö säätäminen heilurista näytä auttavan, n.5 minuuttia/tunti, peruskorjaus tehty 2010, jollionhuollettu

   Kiitos kommentista. Tuo 5 minuuttia/tunti viittaa kyllä isompaan vikaan koneistossa eli kello tulisi viedä kellosepän tutkittavaksi.
   Jos asut täällä Turun seudulla, niin tervetuloa tänne Satakunnantie 8.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *